marți, 13 mai 2008

STOMATITA

Copyright © http://www.referat.evonet.ro ™

STOMATITA
Stomatita (afte) este o afecţiune inflamatorie a cavităţii bucale. Stomatita aftoasă reprezintă un răspuns inflamator exagerat în cel mai fercit caz, dar poate fi şi rezultatul unei afecţiuni imune, nu se ştie încă sigur. Această afecţiune nu este contagioasă. Nu poate fi „luată” de la oricine sau transmisă oricui. Se ştie că flora bacteriană sprofită bucală (care se găseşte în mod normal în cavitatea bucală) atacă mucoasa de pe limbă şi gingii. Sunt mai vulnerabile zonele din jurul bazei dinţilor şi zonele lezate. Organismul, nefiind programat să lupte împotriva propriilor bacterii care în mod normal îl protejează de alte infecţii, sistemul imun ignora atacul şi zona infectată se ulcerează. Durează mai multe zile până când ţesutul înconjurător să acţioneze pentru vindecare în timp ce recuperarea completă poate dura 10-20 de zile. Alimentele sărate, picante sau acide nu produc ulcere aftoase, doar le agravează.
Este foarte importantă prezentarea la doctor pentru a stabili cauza acestei afecţiuni, mai ales dacă aftele recidivează. Există mai multe cauze ale ulceraţiilor bucale care nu sunt neapărat afte şi anume: boli infecţioase, cancer, alergie, expunere la radiaţii sau toxine, piercing.
Stomatita, sau stomatita virală este frecvent întâlnită la copii, mai ales la cei cu vârste între 1 şi 2 ani. Copilul va avea febră mare, va fi astenic şi va prezenta un real disconfort. Iniţial se observă nişte mici leziuni pe limbă sau chiar în jurul gurii. Există 3 cauze ale acestora: infecţie cu Herpesvirus labial care produce leziuni în partea anterioară a gurii, buze şi limbă. Altă cauză ar fi infecţia cu un virus înrudit cu Herpesvirus care afectează partea posteriară a gurii, în jurul amigdalelor provocând herpangina. Aceasta nu e provocată de virusul herpetic ci de cel înrudit şi anume de Coxackie virus. O altă afecţiune este sindromul “mână-picior-gură ”. Niciuna dintre aceste infecţii nu se poate trata etiologic ci doar simptomatic. Teoretic se poate aplica pe aftele dureroase xilină dar încercaţi acest lucru la un copil de doi ani foarte supărat!! Este posibil să apară un tratament sistemic antiviral aprobat pentru copii dar trebuie doar să îl aşteptăm.
Dintre tratamentele naturiste care pot fi indicate sunt: argila activă, ceaiuol de tătăneasă, ceaiul de năpraznic, extractul din mlădiţe de Lemn Câinesc, ulei de sunătoare, ceaiul de muşeţel.
Copyright © http://www.referat.evonet.ro ™