joi, 15 mai 2008

Tornadele

Tornadele



Sunt hazarde climatice care, deşi scurte ca durată, tornadele sunt cele mai violente furtuni de pe Pământ. Spre deosebire de cicloane, ele iau naştere şi evoluează deasupra continentelor.
Condiţiile propice pentru formarea tornadelor apar atunci când un curent de aer rece întâlneşte o masă umedă de aer cald, dând naştere unor enormi nori negri (numiţi cumulonimbus). Aceşti nori generează o furtună cu tunete, în care urcă aerul mai cald, creând un curent puternic. În partea superioară a furtunii, vânturi puternice încep să se învârtă tot mai rapid, formând un vârtej. Viteza vântului poate să depăşeasă 400 km/oră, dar pentru furtunile extrem de puternice au fost înregistrate viteze şi mai mari. Vârtejul se roteşte în spirale din ce în ce mai strânse, mărindu-şi viteza şi înăltânduse spre nori. Apoi tornada coboară din nori şi atinge pământul cu o mare violenţă.
Vânturile distrug aprope tot ce le stă în cale. Ridică în aer, până la mari înălţimi, o dată cu praful, care face tornada vizibilă, şi maşini, trenuri, acoperişuri şi oameni. Le „aspiră” în vârtej şi le transformă în proiectile mortale atunci când le aruncă înapoi. Drumul tornadei poate fi detectat după distrugerile pe care le lasă în urma ei.
În locul unde atinge pământul, o tornadă poate avea o lăţime de la câţiva metri până la un kilometru; ea se poate deplasa pe o distanţă mică sau pe una de mai mulţi kilometri, cu aproximativ 50km/oră. O tornadă ţine, de obicei, câteva minute, dar cele puternice pot să dureze mai mult de o oră. O furtună care durează mai multe ore poate genera mai multe tornade pe o arie extinsă.
Tornadele se învârtesc în sensul acelor de ceas în emisfera sudică şi în sens invers în emisfera nordică, dar există şi unele care nu se supun acestei reguli. În apele tropicale se produc tornade, care „merg” pe apă, numite „trombe de apă”(water spouts). Deşi sunt incluse în categoria tornadelor „slabe” ca putere, aceste coloane foarte mari de apă, cu diametrul de până la 30 m, puse în mişcare de puternice valuri turbinoase, reprezintă un mare pericol pentru ambarcaţiunilor apărute în calea lor.
Tornadele mai puternice sunt „găzduite” de zonele temperate din Statele Unite ale Americii, vestul Europei, Japonia, India, Africa de Sud, Argentina şi Australia. Cele mai puternice şi violente au loc în începutul primăverii în centrul Statelor Unite, iar dintre acestea, cele mai puternice se concentrează în zona numită „Tornado Alley”(aleea tornadelor), care cuprinde porţiuni mari din statele Texas, Oklahoma, Kansas şi Iowa.
Deşi tornadele sunt, de regulă, greu de prevăzut, oamenii de ştiinţă le detectează pe cele mai mari dintre ele cu ajutorul radarelor bazate pe efectul Doppler, avertizându-i pe locuitorii zonelor vizate asupra procedurii lor.
Pagube produse în ultimi 150 de ani în SUA:
Peste 4900 de morţii; în jurul a 13000 de răniţi; distrugerea oraşului Saragosa; la San Angelo distrugeri de 120 de milioane de dolari.
Cele mai distrugătoare au fost tornadele din:
- 27 mai 1896 St. Louis peste 400 de morţi şi 2500 de răniţi;
- 2-6 aprilie 1936 Mississippi, Georgia, Sudul Californiei, Arkansas 419 de morţi şi 1800 de răniţi;
- 21-22 martie 1952 Arkansas, Missouri, Alabama, Tenessee: 343 de morţi şi 1400 de răniţi;
- 11 aprilie 1965 Indiana, Illinois, Ohio, Michigan, Wisconsin 271 de morţi şi 5000 de răniţi;
- mai 1987 Texas distrugerea oraşului Saragosa;
- 28 mai 1995 San Angelo distrugeri în valoare de 120 mil dolari.
-