joi, 15 mai 2008

ZIUA EROILOR

ZIUA EROILOR
Copyright © http://www.referat.evonet.ro ™

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuti în război - Ziua Eroilor- se organiza în fiecare an, de Ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paşti, în general în luna mai, "când floarea este mai bogată", aşa cum preciza decretul din 4 mai 1920. Toate actele normative ulterioare, până în anul 1948, au menţinut prevederea sărbătoririi Zilei Eroilor în Ziua Înălţării Domnului şi au acordat acestei zile statut de sărbătoatre naţională.
Legiferarea acestei comemorări a fost determinată atât de tradiţia creştină, proprie poporului român, cât şi de prevederile unor articole ale Tratatului de pace de la Versailles care, printre altele, impuneau naţiunilor foste beligerante întreţinerea mormintelor tuturor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective.
Ziua Eroilor era sărbătorită atât pe teritoriul ţării, cât şi în străinătate de autorităţile române, în mod demn, prin organizări de Te-Deum-uri, procesiuni şi serbări cu un înalt caracter naţional şi patriotic, la care participau toate instituţiile de stat şi particulare, fără deosebire de religie sau etnie.
Programul festivităţilor era propus de societatea "Mormintele eroilor căzuţi în război" - din 1927 denumită societatea "Cultul Eroilor"- în colaborare cu autorităţile locale şi aprobat chiar de Consiliul de Miniştri.
În anii dintre cele două războaie mondiale, pentru cinstirea celor căzuţi şi comemorarea glorioaselor acte de eroism naţional, s-au construit monumente şi plăci comemorative, în aproape toate localităţile ţării, iar în Bucureşti s-a construit un edificiu comemorativ al războiului de întregire naţională - MORMÂNTUL OSTAŞULUI NECUNOSCUT - inaugurat în luna mai a anului 1923.
Manifestările dedicate Zilei Eroilor nu reprezentau numai îndeplinirea unei îndatoriri de pietate şi recunoştinţă faţă de cei căzuţi, ci şi de concentrare a acestor pilde în locuri de onoare, cu valoare educativă pentru tânăra generaţie.
Prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pentru data de 9 mai, abrogându-se astfel prevederile anterioare care stabiliseră ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în Ziua Înălţării Domnului.
Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative a preluat reglementarea care prevedea sărbătorirea Zilei Eroilor în data de 9 mai "concomitent cu sărbătorirea independenţei de stat a României şi a victoriei asupra fascismului".
Revenirea la tradiţia sărbătoririi Zilei Eroilor în Ziua Înălţării Domnului s-a realizat în anul 1995 prin adoptarea Legii nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor. Art.1 al acestei legi prevedea: "Se proclamă Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti - Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos -, potrivit tadiţiei româneşti".
Prin adoptarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a fost abrogată Legea nr. 48/1995, dar data sărbătoririi Zilei Eroilor a rămas neschimbată fiind stabilită prin prevederile art. 39 al noului act normativ tot în Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos.
Copyright © http://www.referat.evonet.ro ™